Vláda: Materské školy budú financované zo štátneho rozpočtu

22.08.2024 Bratislava

Bratislava 21. augusta (TASR) - Materské školy (MŠ) majú byť financované zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

"Má sa vytvoriť diferencovaný a transparentný systém financovania predprimárneho vzdelávania, aby sa zabezpečila stabilita, odolnosť a účelové viazanie finančných prostriedkov vyčlenených na vzdelávanie," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. Návrhom sa splní jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR.

Ministerstvo podotklo, že nepredpokladá rozpočtovo nekrytý vplyv na rozpočet verejnej správy ani vplyv na príjmy a výdavky verejnej správy celkom. Rovnako nepredpokladá vplyv na limit výdavkov verejnej správy.

V súčasnosti sú podľa rezortu MŠ bez ohľadu na zriaďovateľa financované z vlastných príjmov samosprávy, ktorých podstatnú časť predstavuje podiel na výnose na dani z príjmov fyzických osôb.

Riaditeľ spádovej materskej školy by mal byť podľa materiálu povinný prednostne prijať na povinné predprimárne vzdelávanie deti s trvalým pobytom v obci, deti umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu a deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie.

Zároveň sa má novelou upraviť postup umiestňovania detí na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole tak, aby sa eliminovalo školské vyučovanie v základných školách v popoludňajších hodinách, tzv. dvojzmenná prevádzka. "Uvedomujeme si, že sú tu mnohé školy v mnohých regiónoch, ktoré nie sú schopné odstrániť okamžite zákaz dvojzmennej prevádzky, a preto tieto dostanú prechodné obdobie, ale máme tu opäť finančné prostriedky aj z plánu obnovy a odolnosti, ktorými chceme pomáhať týmto regiónom a školám, aby vybudovali úplne nové kapacity," povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Prvotný návrh počtu miest na gymnáziách, stredných priemyselných školách či stredných odborných školách by malo podľa Druckera vytvárať ministerstvo. Následne by návrhy mali byť prerokovávané. "Krajom naďalej zostane ich právomoc určiť finálne výkony a tak isto naďalej ministerstvu školstva zostane pôsobnosť odvolacieho orgánu," podotkol.
 

Vyberte región

mark